ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
για αγορές άνω των 90€
(δείτε ποια προϊόντα εξαιρούνται)

Διατηρήστε το τζάκι σας καθαρό – Πρακτικές Οδηγίες

fireplace top

Λίστα περιεχομένων του άρθρου


εργαλεία καθαρισμού για το τζάκι σας
Εισαγωγή

Το τζάκι είναι το κέντρο ενός σπιτιού το χειμώνα, η ζεστασιά και η θαλπωρή που αναδεικνύει είναι τόσο ευχάριστη, που δημιουργεί στιγμές και αναμνήσεις σε μικρούς και μεγάλους. Για το λόγο αυτό χρειάζεται φροντίδα, ώστε να μπορεί να είναι πάντοτε έτοιμο να ζεστάνει δίχως να δημιουργήσει προβλήματα στο σπίτι σας. Σε αυτό το άρθρο θα σας αναφέρουμε κάποιες βασικές οδηγίες για το πως μπορείτε να συντηρήσετε το τζάκι σας όλο το χρόνο και να το διατηρήσετε καθαρό.

αξεσουαρ τζακιου
Προετοιμασία & Εργαλεία

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός έλεγαν… Καλύψτε το πάτωμα ή το χαλί και τα έπιπλα που είναι γύρω από το τζάκι. Κατά τη διαδικασία καθαρισμού θα πρέπει να προστατέψουμε τη περιοχή γύρω από το τζάκι για να μη λερωθεί από τη στάχτη.

Για την κάλυψη του δαπέδου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλιές εφημερίδες τις οποίες μπορείτε να τις κολλήσετε με χαρτοταινία για την σταθερότητα τους, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό να μετακινηθούν από μια κίνηση μας η οποία θα αφήσει εκτεθειμένο το πάτωμα ή το χαλί.

Για τα έπιπλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νάϋλον κάλυψης το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως από ελαιοχρωματιστές για την κάλυψη αντικειμένων. Στη συνέχεια θα χρειαστείτε τα κατάλληλα εργαλεία για την αφαίρεση της στάχτης. Τα εργαλεία αυτά είναι ένα σκουπάκι, ένα φτυαράκι και ένας κουβάς για την μεταφορά της στάχτης.

Στο κατάστημα μας θα βρείτε πλήρη γκάμα από σετ τζακιού και εργαλεία τζακιού για το καθαρισμό της στάχτης.

σετ τζακιουεργαλεια τζακιουαξεσουαρ τζακιουσετ για τζακι

Καθαρισμός Τζακιού

Με το σκουπάκι και το φαράσι αφαιρούμε όλη τη στάχτη μέσα από την εστία. Αν το τζάκι έχει συρτάρι τότε αφαιρούμε τη στάχτη και από αυτό. Τη στάχτη μπορούμε είτε να τη πετάξουμε στα σκουπίδια, ή να τη χρησιμοποιήσουμε για διάφορες εφαρμογές στο κήπο και τα φυτά αν έχετε στο σπίτι σας.

Στη συνέχεια καθαρίζουμε την εστία και τα τοιχώματα του τζακιού με μία συρματόβουρτσα αφού πρώτα έχουμε δημιουργήσει ένα διάλυμα από μαγειρική σόδα, χλωρίνη και νερό.

Διάλυμα: Σε 2 λίτρα νερό ρίχνετε 6 κουτ. μαγειρικής σόδας και 1/2 φλυτζάνι χλωρίνη.

Βουτάμε τη συρματόβουρτσα μέσα στο διάλυμα που έχουμε δημιουργήσει και καθαρίζουμε σιγά σιγά την εστία, τη σχάρα και τους εσωτερικούς χώρους του τζακιού. Εκτός από τα τοιχώματα και την εστία είναι σημαντικό να καθαρίσετε και την καπνοδόχο στην οποία συσσωρεύονται στάχτες από την καύση των ξύλων (Καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για το καθαρισμό της καπνοδόχου). Μόλις τελειώσετε χρησιμοποιήσετε ένα βρεγμένο πανί με το οποίο θα σκουπίσετε τις επιφάνειες του τζακιού που μόλις τρίψατε. Με τον τρόπο αυτό θα δώσετε μια λάμψη καθαριότητας στο τζάκι σας.

Έλεγχος Τζακιού

Από τη στιγμή που το τζάκι θα καθαρίσει και πλέον φαίνονται καθαρά τα τοιχώματα και η εστία, ελέγχουμε αν υπάρχει κάποια ρωγμή ή σπάσιμο από τη χρήση. Αν διαπιστώσετε κάποια ρωγμή ή άλλο πρόβλημα απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία να το ελέγξει.

καθαρισμος τζακιου

Χρήσιμες Συμβουλές
  1. Μην καθαρίζετε το τζάκι όταν είναι ζεστό: Περιμένετε μέχρι να κρυώσει πριν ξεκινήσετε την διαδικασία καθαρισμού.
  2. Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα εργαλεία: Χρησιμοποιήστε σκουπάκι για τζάκι και ένα φαράσι για να αφαιρέσετε τη στάχτη και τα κατάλοιπα.
  3. Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα: Για την αφαίρεση της στάχτης μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα, καθώς διαχέονται μικροσωματίδια στάχτης μέσα από το φίλτρο της σκούπας και μπορεί η σκούπα να χαλάσει.
  4. Διατηρήστε τον αεραγωγό καθαρό: Αν έχετε ενεργειακό τζάκι με αεραγωγούς είναι σημαντικό να καθαρίζεται ο αεραγωγός τακτικά για να διασφαλίζετε την καλή ροή του αέρα.
  5. Καθαρίστε το τζάμι συχνά: Εάν το τζάκι σας έχει τζάμι, καθαρίστε το τακτικά για να αποφύγετε τη συσσώρευση καπνού και σκόνης, για να μπορείτε να απολαμβάνετε τη θέα της φλόγας.
Συμπέρασμα

Το καθάρισμα του τζακιού σας είναι μια σημαντική διαδικασία που θα σας βοηθήσει να απολαύσετε τη χρήση του κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με λίγη προσπάθεια και τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων, μπορείτε να διατηρήσετε το τζάκι σας καθαρό και λειτουργικό.

Pournaras.net
Το καλάθι σας